Wywiad z ekspertem – zadbaj o serce
Zaburzenia budowy
Czy naprawdę jesteśmy skazani na choroby serca i układu krążenia?
Profilaktyka i leczenie, oparte na faktach naukowych powstałych w wyniku badań przeprowadzonych u ludzi, muszą się opierać na dostarczaniu do organizmu odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3.
Budowanie struktur organizmu
Dopóki nie zrozumiemy zasad zgodnie z którymi działa nasz organizm istnieje dużo ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Został on ewolucyjnie zakodowany by być zdrowy, silny, sprawny, kreatywny i długowieczny. Jednakże nasz zły styl życia – nieodpowiednie odżywianie, brak aktywności fizycznej i umysłowej, brak wypoczynku – nie pozwalają mu na to. Dlaczego są one tak ważne dla organizmu?
Dzięki żywności organizm buduje swoje struktury by mogły działać fizjologicznie i by mogły zachodzić w nich wszystkie procesy życiowe. Aktywność fizyczna i umysłowa uruchamiają te struktury i procesy. Wypoczynek umożliwia organizmowi oczyszczanie i odbudowę struktur.
Większość chorób powstaje i rozwija się z powodu zaburzeń wytworzonych przez sam organizm. Są one wynikiem stałego braku w organizmie podstawowych substancji niezbędnych do budowania jego fizjologicznych struktur i prawidłowego przebiegu procesów życiowych.
Fizjologiczną podstawą struktury organizmu człowieka są tłuszcze ponieważ to one są neizbędne każdej komórce, niemalże w każdym procesie. Do głównych należą EPA i DHA omega-3. Są fizjologicznym budulcem w tak newralgicznych strukturach jak mózg, serce, tętnice, lipoproteiny i system przeciwzapalny.
Ich jedynym źródłem są ryby i oleje rybie. Liczone już w tysiącach badania przeprowadzone u ludzi wykazały, że organizm otrzymujący EPA i DHA omega-3 z odpowiedniego źródła, znacząco zmniejsza ryzyko powstania i rozwoju chorób układów krążenia i nerwowego oraz chorób związanych ze stanem zapalnym jak np. miażdżyca. Również leczenie tych chorób, zwłaszcza w zaawansowanym stadium, przebiega efektywniej osiągając znacząco wyższą skuteczność i bezpieczeństwo.
Dobór właściwej diety i olejów rybich może wydawać się trudny, ale taki nie jest. Codziennie należy spożywać dania przygotowane ze świeżych lub mrożonych tłustych ryb, takich jak np. pstrąg, makrela i sardynka. Ilość EPA i DHA omega-3 z nich pochodząca to jednak dużo za mało by sprostać zapotrzebowaniu organizmu. Należy dodatkowo stosować oleje rybie w postaci specjalistycznych preparatów żywieniowych, które zostały wielokrotnie przebadane u ludzi przez renomowane ośrodki naukowe i medyczne.
Wyniki badań danego preparatu wskazują jakich efektów możemy się spodziewać w organizmie, o jakim poziomie skuteczności oraz jaka będzie reakcja samego organizmu na stosowane leki. Otrzymujemy również tak kluczowe informacje, jakimi są stosowana dawka i czas stosowania.
Decyzje o leczeniu i żywieniu powinien zawsze podejmować lekarz wspólnie z dietetykiem. Wielokrotnie praktyka jest inna ale zawsze trzeba dążyć do wprowadzenia najskuteczniejszego postępowania.
Żywność medyczna
Reasumując:
- Każdy z nas powinien zrozumieć fizjologiczne potrzeby organizmu człowieka by mógł on działać bez zaburzeń. Wtedy tylko będzie możliwe przyczynowe zmniejszenie ryzyka powstawania i rozwoju chorób układów krążenia i nerwowego oraz stanów zapalnych.
- Zapotrzebowania organizmu na kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 nie można zastąpić, ponieważ są one niezbędne w podstawowych procesach fizjologicznych.
- Przebudowanie struktur organizmu to zdrowotnie sprawa bezwzględna, ponieważ diametralnie zmienia się sposób funkcjonowania organizmu.
- Fizjologicznie działający organizm wytwarza takie efekty, o których nie wiedzieliśmy, że są nawet możliwe.
Dlatego profilaktyka i leczenie, oparte na faktach naukowych powstałych w wyniku badań przeprowadzonych u ludzi, muszą się opierać na dostarczaniu do organizmu odpowiednich ilości EPA i DHA omega3. Średnie zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka wynosi ok. 5-6 gramów na dobę, w chorobie wzrasta nawet do 15 gramów.