Dla Specjalisty

Wywiad z ekspertem – zadbaj o serce

  Zaburzenia budowy

Czy naprawdę jesteśmy skazani na choroby serca i układu krążenia?

Profilaktyka i leczenie, oparte na faktach naukowych powstałych w wyniku badań przeprowadzonych u ludzi, muszą się opierać na dostarczaniu do organizmu odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3.

 

  Budowanie struktur organizmu

Dopóki nie zrozumiemy zasad zgodnie z którymi działa nasz organizm istnieje dużo ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Został on ewolucyjnie zakodowany by być zdrowy, silny, sprawny, kreatywny i długowieczny. Jednakże nasz zły styl życia – nieodpowiednie odżywianie, brak aktywności fizycznej i umysłowej, brak wypoczynku – nie pozwalają mu na to. Dlaczego są one tak ważne dla organizmu?

Dzięki żywności organizm buduje swoje struktury by mogły działać fizjologicznie i by mogły zachodzić w nich wszystkie procesy życiowe. Aktywność fizyczna i umysłowa uruchamiają te struktury i procesy. Wypoczynek umożliwia organizmowi oczyszczanie i odbudowę struktur.

Większość chorób powstaje i rozwija się z powodu zaburzeń wytworzonych przez sam organizm. Są one wynikiem stałego braku w organizmie podstawowych substancji niezbędnych do budowania jego fizjologicznych struktur i prawidłowego przebiegu procesów życiowych.

Fizjologiczną podstawą struktury organizmu człowieka są tłuszcze ponieważ to one są neizbędne każdej komórce, niemalże w każdym procesie. Do głównych należą EPA i DHA omega-3. Są fizjologicznym budulcem w tak newralgicznych strukturach jak mózg, serce, tętnice, lipoproteiny i system przeciwzapalny.

Ich jedynym źródłem są ryby i oleje rybie. Liczone już w tysiącach badania przeprowadzone u ludzi wykazały, że organizm otrzymujący EPA i DHA omega-3 z odpowiedniego źródła, znacząco zmniejsza ryzyko powstania i rozwoju chorób układów krążenia i nerwowego oraz chorób związanych ze stanem zapalnym jak np. miażdżyca. Również leczenie tych chorób, zwłaszcza w zaawansowanym stadium, przebiega efektywniej osiągając znacząco wyższą skuteczność i bezpieczeństwo.

Dobór właściwej diety i olejów rybich może wydawać się trudny, ale taki nie jest. Codziennie należy spożywać dania przygotowane ze świeżych lub mrożonych tłustych ryb, takich jak np. pstrąg, makrela i sardynka. Ilość EPA i DHA omega-3 z nich pochodząca to jednak dużo za mało by sprostać zapotrzebowaniu organizmu. Należy dodatkowo stosować oleje rybie w postaci specjalistycznych preparatów żywieniowych, które zostały wielokrotnie przebadane u ludzi przez renomowane ośrodki naukowe i medyczne.

Wyniki badań danego preparatu wskazują jakich efektów możemy się spodziewać w organizmie, o jakim poziomie skuteczności oraz jaka będzie reakcja samego organizmu na stosowane leki. Otrzymujemy również tak kluczowe informacje, jakimi są stosowana dawka i czas stosowania.

Decyzje o leczeniu i żywieniu powinien zawsze podejmować lekarz wspólnie z dietetykiem. Wielokrotnie praktyka jest inna ale zawsze trzeba dążyć do wprowadzenia najskuteczniejszego postępowania.

 

  Żywność medyczna

Reasumując:

  • Każdy z nas powinien zrozumieć fizjologiczne potrzeby organizmu człowieka by mógł on działać bez zaburzeń. Wtedy tylko będzie możliwe przyczynowe zmniejszenie ryzyka powstawania i rozwoju chorób układów krążenia i nerwowego oraz stanów zapalnych.
  • Zapotrzebowania organizmu na kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 nie można zastąpić, ponieważ są one niezbędne w podstawowych procesach fizjologicznych.
  • Przebudowanie struktur organizmu to zdrowotnie sprawa bezwzględna, ponieważ diametralnie zmienia się sposób funkcjonowania organizmu.
  • Fizjologicznie działający organizm wytwarza takie efekty, o których nie wiedzieliśmy, że są nawet możliwe.

Dlatego profilaktyka i leczenie, oparte na faktach naukowych powstałych w wyniku badań przeprowadzonych u ludzi, muszą się opierać na dostarczaniu do organizmu odpowiednich ilości EPA i DHA omega3. Średnie zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka wynosi ok. 5-6 gramów na dobę, w chorobie wzrasta nawet do 15 gramów.

 
 

Back to Top